Ak si chcete vybrať tlačiareň správne, tak, aby ste s ňou boli 100 % spokojní, je nutné si pred kúpou vyjasniť na aký účel si ju vyberáte. V prípade domácich tlačiarní sa totiž oplatí hľadať iné kvality než napríklad v prípade tlačiarní firemných a školských.

Tlačím málo, čiernobielo aj farebne, občas niečo skopírujem.
Akú tlačiareň na obyčajnú tlač? Akú tlačiareň na doma? Ak ste tento typ používateľa, tak sú pre vás ideálne domáce atramentové tlačiarne. Ich nízka obstarávacia cena a skromné rozmery ľahko vyvážia vyššiu cenu kartridží (atramentových náplní do tlačiarní). Zároveň sú väčšinou vyrábané v multifunkčnom vyhotovení, dá sa na nich teda zároveň aj skenovať a kopírovať dokumenty.

Tlačím často, hlavne čiernobielo.
Pre vás sú ideálne laserové tlačiarne. Tie vynikajú v rýchlej a lacnej tlači, najmä pokiaľ ide o čiernobiele dokumenty. Vzhľadom na ich vyššiu obstarávaciu cenu, ale veľmi nízke náklady na tlač, sú vhodné ako firemné tlačiarne. Rovnako ako bežné atramentové tlačiarne, tiež laserové sa štandardne vyrábajú v multifunkčnom vyhotovení.

Chcem si tlačiť fotky z dovolenky.
Akú fototlačiareň? Na tlač fotografií sú najlepšie termosublimačné tlačiarne a kvalitné atramentové tlačiarne. Líšia sa v technológii tlače, kedy termosublimačná tlačiareň tlačí nasucho a intenzitu farby určuje teplotou. Bohužiaľ oproti atramentovým tlačiarňam strácajú na schopnosti tlače bežného textu.

printerprinter